"Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury."
Albert Einstein
Blog ZADZIWIAJĄCA PRZYRODA koncentruje się na … zadziwiającej przyrodzie.
Inspiracją dla zagadnień poruszanych na blogu są podróże do niezwykłych, odległych zakątków globu, a czasem do parku, lasu lub na łąkę, a niekiedy baczna obserwacja roślin na parapecie okiennym. Przyroda może zadziwiać wszędzie i o każdej porze dnia czy roku. Należy tylko wiedzieć, na co zwrócić uwagę.
Mogą zadziwiać zwierzęta, zwłaszcza te najmniejsze, a także rośliny – pięknem, zapachem, czasem smakiem, a niekiedy odwrotnie – niezbyt atrakcyjnym wyglądem lub odrażającą wonią. Niektóre rośliny wykształciły swój specyficzny język, który będę chciała przybliżać w kolejnych wpisach.
Zainteresowanych zapraszam do zadawania pytań. Proszę kierować je pod jeden z adresów:
ezj@igf.edu.pl
ewa_zaras_januszkiewicz@sggw.pl
Strategią życiową roślin nasiennych jest oczywiście „wyprodukowanie” owoców i nasion. Różnorodność ich wielkości, form, kształtów i barw jest przeogromna. Dzisiejszy wpis dotyczy owoców.
Jeszcze ciągle często spotykanym elementem naszego pejzażu jest tzw. wierzba głowiasta. Była ona kiedyś nieodłącznym elementem wiejskiego krajobrazu, szczególnie tego związanego z rzekami, terenami zalewowymi, ale nie tylko. Wierzby…
Są prawdziwym przysmakiem. Delikatne w smaku dodatkowo mają dużą wartość energetyczną, lecz nie są tuczące. Jako jedne z nielicznych „orzechów” nie wywołują alergii…bo po prostu orzechami nie są!
W sklepach spożywczych znaleźć można wśród orzechów przysmak opatrzony nazwą orzech brazylijski - duże i wyglądające niezwykle smakowicie. W istocie są to nasiona drzewa zwanego orzesznicą wyniosłą, orzesznicą brazylijską lub bertolecją…
Co jakiś czas pojawiają się rewelacje na temat „nowych-starych” odkryć. Szczególnie dużą sensację wzbudzają te, które dotyczą troski o zdrowie. O cudownym wprost wpływie na zdrowie takich specyfików jak olej lniany czy olej z rokitnika…